Highpoint Shopping Centre, Victoria

The $300 million redevelopment of Highpoint Shopping Centre was completed in 2013 providing one of the best retail fashion outlets in Australia. 

All the shops are air conditioned but the main atria/malls in between the shops rely on natural ventilation, so the ventilation systems need to work together so the shops do not overheat, nor use excessive air conditioning.

Four external weather stations Operable glass louvred natural ventilation system to the Fashion Mall Clean fresh air and a sense of openness One of the best retail fashion outlets in Australia.

Colt was engaged to design and supply an operable glass louvred natural ventilation system to the Fashion Mall and an insulated metal operable natural ventilation system to the Eco Mall. These were designed to meet the stringent confinements of Arup’s comfort control specifications which ensure the most effective contribution of the natural ventilation scheme to the shopping centre’s energy efficiency.

As a result the ventilation system provides the shoppers with clean fresh air and a sense of openness, a reduction in the carbon footprint of the building and a cost saving of thousands of dollars per annum compared to the alternative proposal which involved mechanical air conditioning.

Colt supplied four external weather stations including wind speed, wind direction, temperature and rain sensing equipment, and six internal monitoring sensors which were both linked to a Colt ICS control hub. This in turn is linked to, and can be controlled by, the main BMS system.  Colt designed new dies and extrusions specifically for this project including bespoke EPDM gaskets to provide complete water and air tightness. 

Of particular importance and a major part of the engineering process was the allowance for thermal expansion throughout the system in the design of the components, particularly within the "Eco spine" due to the complex steel structure.

Technical data:

  • 300mof ventilation using vertical double pane laminated glass louvres 1000mm wide x 2000mm high.
  • Low E-coated, 17.5mm thick tinted glass panels (8 + 1.56 + 8mm)
  • 270 mof ventilators using vertical insulated metal louvres 700mm wide x 1500mm high providing an R Value of 2.8 m2 K/W
  • Aluminium sandwich insulated panels, 80mm wide
  • 87 stainless steel 1m long 230 volt linear actuators
  • Colt control system – operating three separate independently controlled zones in each Mall.
  • A battery backup system
  • Modbus RTU to BMS
Project details
  • Location: Maribyrnong, Victoria
  • Client: GPT
  • Builder: Probuild
  • Principle Design Architect: Grimshaw
  • Project Architect: The Buchan Group
  • Consultants: Arup
Products used
© 2017 Colt International Licensing Limited - People feel better in Colt conditions